gastro-listky-znizenie-zakladu-dane

Zníženie daňového základu u živnostníkov pomocou gastro lístkov

Daňové priznania sú za dverami a už ich všetci živnostníci začínajú riešiť. Mnohí, čo podnikajú rok – dva sa ešte nevyznajú v pravidlách a možnostiach, pokiaľ ide o ich biznis, o daniach nehovoriac.

Prekvapivo však aj niektorí dlhoroční podnikatelia zabúdajú na to, čo všetko im môže prácu uľahčiť a na konci roka znížiť daň. So stravnými lístkami v roku 2016 počítate, alebo vám ich prínos stále uniká?

Odpočet z daní, ale aj menej administratívy

Stravné lístky zvyknú dostávať zamestnanci od svojich firiem, keďže tie na ne prispievajú, v rámci zákonnej povinnosti prispievať zamestnancom na obed. Mnohí živnostníci však nevedia, že aj oni majú, ako samoživitelia, nárok na stravný príspevok. Najideálnejší je v podobe jedálnych kupónov. Najvyššia hodnota, v akej si môžu SZČO odpočítať kupóny je 4,20 eur na jeden pracovný deň.

Gastro lístky sú pre živnostníkov výhodné z viacerých dôvodov:

  • Sú oslobodené od dane z pridanej hodnoty
  • Sú oslobodené aj od dane z príjmov zo závislej činnosti
  • 4,20 eur denne je v roku 2016 pri 250 pracovných dňoch 1050 eur na odpočet z daní
  • Jednoduché dokladovanie pomocou minima pokladničných blokov (záleží od toho, koľkokrát ročne si gastro lístky objednáte)
  • Minimum administratívy a uchovávaných blokov za jedlo
  • Šikovný platobný prostriedok nielen v reštauráciách (siete predajní s potravinami akceptujú jedálne kupóny namiesto peňazí)

Ako naložiť so stravnými lístkami v roku 2016?

Je tu jedna vec, na ktorú musia všetci živnostníci myslieť. Stravné lístky si nemôžete uplatniť spätne. Čiže, ak na základe tohto článku budete chcieť objednávať gastro lístky na rok 2016, na dani si ich môžete uplatniť  až od dátumu nákupu.

Radšej si lístky kúpte vždy na začiatku kalendárneho roka a ak si to môžete dovoliť, tak rovno na celý rok. Ušetrený je váš čas a v konečnom dôsledku aj peňaženka, pretože spoločnosti, ktoré jedálne kupóny poskytujú si pri každej objednávke účtujú tzv. balné, ktoré sa pohybuje v rôznych výškach od 4 – 10 eur. Platiť ho pri každej objednávke by vás mohlo vyjsť draho. Malý tip: Za najnižší poplatok predáva stravné lístky v roku 2016 spoločnosť LE CHEQUE DEJEUNER. Je to 4,30 eur na jednu objednávku.

Tipy pre vaše podnikanie raz týždenne na váš e-mail. Zadarmo: