restauracia-zoznam-alergenov

V reštauráciách nezabudnite na zoznam alergénov

Ak v bufete, reštaurácii či v stánku občerstvenia pripravujete pokrmy alebo predávate nebalené potraviny, musíte uvádzať zoznam alergénov.

Táto povinnosť sa vzťahuje na každého predávajúceho, ktorý ponúka na predaj nebalené potraviny či na mieste pripravované pokrmy, napríklad:

  • reštaurácie,
  • bufety,
  • stánky s rýchlym občerstvením,
  • samoobslužné jedálne,
  • ambulantný predaj jedla,
  • kaviarne, pizzérie, hotely,
  • cukrárne,
  • školské jedálne.

V praxi to znamená, že v prevádzke musíte mať uvedenú informáciu, či príslušný pokrm obsahuje zložku, ktorá môže spôsobiť alergickú reakciu.

Samozrejme sa to týka aj tých podnikov, ktoré ponúkajú denné menu – aj v tomto prípade musíte zákazníka informovať o alergénoch.

Spôsob, akým budete zákazníka informovať o zložkách alergénov, je na vás.

Informáciu o alergénoch môžete napríklad umiestniť:

  • v jedálnom lístku,
  • v cenníku nad predajným pultom,
  • na letáku na stole
  • kdekoľvek inde na viditeľnom mieste dostupnom zákazníkovi.

Oznámenie o alergenoch musí byť realizované tak, aby bolo z neho jasné, aký konkrétky alergén daný pokrm obsahuje.

Ak ponúkate jedlo na objednanie cez internet, pri jednotlivých položkách musia byť uvedené alergény; aj to pri dennom menu.

Zoznam alergénov

Alergény je potrebné uvádzať podľa Nariadenia EP č. 1169/2011, príloha č. 2 (Látky alebo výrobky spôsobujúce alergie alebo neznášanlivosť).

Ukážka uvedenia alergénov v dennom menu

Ukážka uvedenia alergénov v dennom menu

Alergény v jedlách by sa mali označovať nasledovnými vyjadreniami:

  1. Obilniny obsahujúce glutén (lepok), konkrétne pšenica obyčajná, raž, jačmeň, ovos, pšenica špalda, cirok alebo ich hybridné odrody, a výrobky z nich.
  2. Kôrovce a výrobky z kôrovcov.
  3. Vajcia a výrobky z vajec.
  4. Ryby a výrobky z rýb.
  5. Arašidy a výrobky z arašidov.
  6. Sójové bôby a výrobky zo sójových bôbov.
  7. Mlieko a mliečne výrobky (vrátane laktózy).
  8. Orechy, konkrétne mandle, lieskové oriešky, vlašské orechy, kešu oriešky, pekanové orechy, brazílske orechy, pistáciové oriešky, makadamové orechy a queenslandské orechy a výrobky z nich.
  9. Zeler a výrobky zo zeleru.
  10. Horčica a výrobky z horčice.
  11. Sezamové semeno a výrobky zo sezamových semien.
  12. Oxid siričitý a siričitany v koncentráciách vyšších ako 10 mg/kg alebo 10 mg/l z hľadiska celkového obsahu SO2, ktoré sa majú počítať pri výrobkoch určených na priamu konzumáciu alebo po obnovení podľa pokynov výrobcov.
  13. Vlčí bôb a výrobky z vlčieho bôbu.
  14. Mäkkýše a výrobky z mäkkýšov.

Mimochodom, 75% alergických reakcií u detí sú spôsobené vajcami, arašidmi, kravským mliekom, rybami a orechmi. Za približne 50% alergických reakcií u dospelých sú zodpovedné ovocné plody ako napríklad plody čeľade Rosaceae (ktorá zahŕňa jablká, hrušky čerešne, maliny, jahody a mandle), zelenina napríklad z rodiny Apiaceae (ktorej súčasťou je zeler, mrkvu a aromatické byliny) a rôzne orechy a arašidy.*

Kontroly a pokuty

Skontrolovať vašu prevádzku, teda či uvádzate alergény, môže napríklad Úrad verejného zdravotníctva alebo Štátna veterinárna a potravinová správa.

Výška pokuty za to, že neuvediete zoznam alergénov, môže byť obrovská – podľa zákona o potravinách môže kontrolný orgán za toto porušenie udeliť pokutu vo výške 1.000 – 500.000 eur.

Zdroj: Alergény v potravine: Vedecké stanovisko

Tipy pre vaše podnikanie raz týždenne na váš e-mail. Zadarmo:

Prečítajte si tiež...