Remeselné živnosti: Výroba potravín a nápojov

Obsahové vymedzenie remeselých živnosti z oblasti výroby potravín a nápojov – mäsiarstvo, výroba mliečnych výrobkov, výroba pekárskych a cukrárenských výrobkov. Ktoré činnosti patria do týchto remeselných živností a ktoré činnosti je možné vykonávať ako voľnú živnosť.

13. Mäsiarstvo

Mäsiarstvo zahŕňa:

  • Komplexné spracovanie jatočných zvierat (porážka),
  • triedenie, vykosťovanie, porciovanie, balenie a skladovanie mäsa z jatočných zvierat pre predaj, alebo ďalšie spracovanie,
  • vlastný predaj výsekového mäsa.
  • Spracovanie vedľajších jatočných produktov.
  • Ďalšie spracovanie mäsa (solením, chladením, mrazením, tepelnou úpravou a špeciálnymi úpravami).
  • Výroba mäsových polotovarov, tovarov.
  • Výroba živočíšnych tukov.
  • Úprava čriev.
  • Opracovanie hydiny, králikov a zveriny, vrátane výroby polotovarov, konzerv, hotových jedál z nich.
  • Spracovanie rýb, vrátane výroby polotovarov, konzerv, polokonzerv a ďalších výrobkov z nich.
  • Mletie mäsa.

Nasledujúce súvisiace činnosti nepatria medzi remeselné a je ich možné vykonávať ako voľnú živnosť:

  • údenie mäsových výrobkov

15. Výroba mliečnych výrobkov

Výroba mliečnych výrobkov zahŕňa:

  • Komplexné technologické spracovanie surového mlieka na mliečne výrobky a polotovary, najmä sortiment mliek tekutých, ochutených, sušených, zahustených, smotany, masla, syrov, zakysaných výrobkov, jogurtov a krémov, zmrzlinových zmesí, bielkovinových mliečnych výrobkov (napr.: výroba korbáčikov), laktózy, srvátky.
  • Výroba zmrzliny na báze mlieka.

Nasledujúce súvisiace činnosti nepatria medzi remeselné a je ich možné vykonávať ako voľnú živnosť:

  • výroba a miešanie mliečnych kŕmnych zmesí pre domáce a hospodárske zvieratá
  • príprava a predaj na priamu konzumáciu priemyselne vyrábaných mliečnych nápojov, koktailov
  • príprava a predaj na priamu konzumáciu zmrzliny, ak sa na jej prípravu použijú priemyselne vyrábané koncentráty a mrazené krémy

16. Výroba pekárskych a cukrárenských výrobkov

Výroba pekárskych a cukrárenských výrobkov zahŕňa:

  • Príprava mlynárskych zmesí pre výrobu pekárskych a cukrárenských výrobkov,
  • výroba cesta a hmôt, ich spracovanie (valcovaním, lisovaním, delením, šľahaním, modelovaním).
  • Tepelná úprava (pečením, sušením, smažením, varením, pražením, mikrovlnným ohrevom, chladením), plnenie, povrchová úprava (posýpaním, polievaním, glazúrovaním) pekárskych a cukrárenských výrobkov .
  • Výroba zmrzliny na báze mlieka.
  • Výroba cestovín ako aj sušených cestovín.
  • Výroba polotovarov na báze múky, výroba trvanlivého pečiva, rôznych chuťoviek (krekery), čokoládové a nečokoládové cukrovinky a
  • naviac vykonávanie úprav cukrárenských výrobkov, mrazených krémov a špecialít.

Nasledujúce súvisiace činnosti nepatria medzi remeselné a je ich možné vykonávať ako voľnú živnosť:

  • výroba mlynských výrobkov (múka, otruby)
  • výroba cukru
  • výroba bezvaječných cestovín,
  • spracovanie prírodného medu a včelieho vosku
  • výroba chuťových prísad a korenín
  • spracovanie čaju a kávy
  • výroba hotového krmiva a kŕmnych zmesí pre domáce a hospodárske zvieratá
  • výroba popcornu a cukrovej vaty
  • výroba syrových, kúpeľných, vianočných oblátok, musli

14.

Výroba piva

a sladu

zahŕňa:

Riadenie a obsluha chemicko-fyzikálnych a biologických technologických procesov v pivovarníckej a sladovníckej výrobe. Výroba základnej suroviny – sladu, preberanie sladovníckeho jačmeňa, čistenie, triedenie, ošetrovanie, máčanie, klíčenie, odklíčkovanie, praženie a konečná úprava sladu. Varenie piva, zakvasovanie, hlavné kvasenie, dokvasovanie v dozrievacích pivniciach. Filtrácia, pasterizácia, stáčanie piva.

Tipy pre vaše podnikanie raz týždenne na váš e-mail. Zadarmo:

Prečítajte si tiež...