registracia-e-shopu-na-urade-pre-ochranu-osobnych-udajov

Povinná registrácia e-shopu na Úrade pre ochranu osobných údajov

Kde a ako treba zaregistrovať e-shop? Je potrebné registrovať e-shop ešte pred spustením? Koľko stojí registrácia e-shopu na Úrade pre ochranu osobných údajov?

Aktualizácia 27.7.2016: Úrad pre ochranu osobných údajov zrušil oznamovaciu povinnosť e-shopov; podrobnosti v článku E-shopy sa už nemusia povinne registrovať na Úrade pre ochranu osobných údajov. Pozor: Ak budete zákazníkom odosielať newsletter, informácie o novinkách či akciách alebo akýkoľvek iný e-mail, ktorý nesúvisí s objednávku, potom e-shop musíte aj naďalej registrovať na Úrade ako tzv. marketingový informačný systém (podrobnosti nižšie).

Podľa zákona na ochranu osobných údajov je e-shop tzv. informačný systém, ktorý spracúva osobné údaje. Z tejto definície potom prevádzkovateľovi internetového obchody vyplývajú isté povinnosti v súvislosti so zákonom na ochranu osobných údajov.

Jednou z povinností je splniť si oznamovaciu povinnosť a zaregistrovať e-shop na Úrade pre ochranu osobných údajov.

Registráciu e-shopu je možné spraviť elektronicky prostredníctvom tohto formuláru. Formulár vyplníte online, nemusíte ho potom zasielať poštou ani e-mailom.

Za registráciu e-shopu sa neplatí žiaden poplatok, toto oznámenie je bezplatné. Na základe oznámenia vám potom Úrad na ochranu osobných údajov pridelí identifikačné číslo vášho informačného systému.

Svoj e-shop musíte zaregistrovať ešte pred spustením, teda ešte pred získaním prvej objednávky. Nemusíte ale čakať na pridelenie čísla z Úradu na ochranu osobných údajov – osobné údaje (teda objednávky) môžete začať spracúvať už v deň registrácie e-shopu.

Ak chcete zaregistrovať viacero e-shopov, musíte to spraviť osobitne pre každý z nich.

Registrácia pre účely odosielania newslettra či noviniek

Ak rozosielate zákazníkom newsletter alebo posielate e-mailom informácie o novinkách, musíte svoj e-shop zaregistrovať ako marketingový informačný systém. Na túto registráciu použijete rovnaký formulár, ale ako typ informačného systému vyberiete IS MARKETING. Táto registrácia je stále povinná a vyššie spomínané zrušenie povinnosti sa na toto nevzťahuje.

Povinná registrácia e-shopu ako informačného systému "Marketing"

Povinná registrácia e-shopu ako informačného systému „Marketing“

Po registrácii

Úrad na ochranu osobných údajov neposiela žiadne potvrdenie o registrácii. Svoj zaregistrovaný e-shop môžete potom nájsť v zozname na tejto stránke.

Tipy pre vaše podnikanie raz týždenne na váš e-mail. Zadarmo:

Prečítajte si tiež...