rozosiela-vas-facebook-ucet-spam

Čo robiť, ak sa z vášho Facebook účtu posielajú linky na erotické videá alebo videá s vašou profilovou fotkou

Objavujú sa na vašej nástenke na Facebooku podivné odkazy na erotické videá? Označujú vás priatelia na takýchto odkazoch? Čo robiť, ak sa z vášho profilu odosielajú priateľom správy a príspevky s odkazmi na erotické videá?

Aktualizácia 12.9.2016 Pôvodne sa vírus šíril ako odkaz na erotické video, poslednú dobu sa podobný vírus šíri v správe alebo na FB nástenke ako odkaz na video s vašou profilovou fotkou. Nasledujúci postup pre odstránenie vírusu je rovnaký pre akékoľvek podozrivé odkazy na videá alebo články, ktoré sa bez vášho vedomia objavujú v správach pre vašich priateľov alebo na ich FB nástenke. Ak na odkaz kliknete, presmeruje vás to na webstránku, ktorá bude od vás žiadať prihlásenie od FB účtu. Stránka sa síce tvári ako Facebook stránka, ale v skutočnosti ide o podvodnú stránku, ktorá sa týmto spôsobom snaží od vás vylákať prístupové údaje údaje do Facebook účtu. Ak ich na tejto podvodnej webstránke zadáte, s najväčšou pravdepodobnosťou prídete o svoj Facebook účet, do ktorého sa už nedostanete a takisto aj o fanúšikovské stránky, ktoré spravujete. Šanca na spätné získanie vášho účtu či FB stránok je minimálna.

Sťažujú sa vaši priatelia na Facebooku, že im chodia správy s odkazom na divné erotické videá? Alebo že sa im zobrazujú na ich nástenke odkazy na takéto videá? Alebo že boli označení menovkou v odkaze na podobné video?

Pravdou žiaľ je, že si za to môžete sami. Nechali ste sa nachytať a sami ste totiž klikli na nejaký podobný odkaz. Namiesto prehratia erotického videa ste spustili škodlivý kód, ktorý získal prístup k vášmu Facebook profilu a teraz neznáma aplikácia vo vašom mene obťažuje ďalších vašich priateľov na Facebooku.

Podvodný odkaz, na ktorý ste klikli (na nástenke alebo v správe od vášho Facebook priateľa), sa tváril napríklad ako video: podvodne-video

Video ale nešlo prehrať a chcelo od vás falošnú aktualizáciu video prehrávača. Nuž a vy ste klikli a už aj vy teraz šírite túto pliagu ďalej.

Pozrime sa, čo sa s tým dá robiť.

Ako zabránim šíreniu týchto spamových odkazov a posielaniu v správach mojim priateľom?

Príčinou odosielania spamu je skutočnosť, že ste nevedomky povolili nejakej zákernej aplikácií prístup do vášho profilu a umožnili ste jej odosielať príspevky a správy vo vašom mene.

Prejdite do nastavení svojho účtu, konkrétne do nastavenia aplikácií https://www.facebook.com/settings?tab=applications&section=all. Zobrazí sa vám zoznam všetkých aplikácií, ktorým ste udelili prístup k vášmu profilu. Možno budete prekvapení, koľko aplikácií uvidíte. Za odosielanie spamu je zodpovedná niektorá z aplikácií, ktorú vo vašom zozname uvidíte. Zoznam bude vyzerať takto nejako (vaše aplikácie budú samozrejme iné):

Vedľa každej aplikácie nájdete krížik, ktorým odstránite aplikáciu:

ostranit-appku

Aplikácia tak už nebude môcť pristupovať k údajom vášho profilu na Facebooku. Zo zoznamu odstráňte všetky aplikácie, o ktorých netušíte, na čo slúžia alebo či ste im vôbec niekedy povolili pristupovať do vášho Facebook účtu. Odporúčame odstrániť všetky aplikácie – pre používanie Facebooku nie je potrebná žiadna z nich.

Ďalej odporúčame spraviť ešte jednu úpravu nastavenia. Na tej istej stránke prejdite nižšie, kým neuvidíte nastavenia „Aplikácie, ktoré používajú ostatní“:

Kliknite na tlačidlo „Upraviť“ a zobrazia sa vám všetky druhy údajov, ku ktorým môžu mať aplikácie prístup. Zrušte zaškrtnutie pri všetkých možnostiach:

app3

Odteraz už žiadna aplikácia nebude môcť využiť a zneužiť vaše údaje.

Ak vám toto riešenie nepomohlo a odkazy sa z vášho FB účtu šíria ďalej, máte zrejme infikovaný počítač, resp. prehliadač – zrejme sa do prehliadača (najčastejšie ide o Chrome) nainštalovalo nežiadúce rozšírenie (plugin, extension). Odstránenie z prehliadača si vyžaduje odbornejší zásah, ktorý je nad rámec tohto článku.

Čo robiť, ak ma niekto označil v odkaze na erotické video?

Problém tohto spamu sa netýka len tých, ktorých FB profil sa stal terčom útoku. Pri zdieľaní spamového odkazu na erotické video aplikácia totiž označí menovkou aj ďalších priateľov obete. A tak sa nevinní a nič netušiaci priatelia ocitnú označení na odkaze k erotickému videu, a to bez ich pričinenia či zavinenia. A všetci ďalší priatelia dotyčného uvidia, že bol označený na erotickom videu. Skvelé, že?

Ak nechcete, aby sa vaše meno ocitlo pri odkaze na podozrivé video, môžete tomu vopred zabrániť.

Prejdite do nastavení pre vašu časovú os a označovanie menovkami https://www.facebook.com/settings?tab=timeline. Možnosť „Kontrolovať príspevky, v ktorých vás priatelia označia, než sa zobrazia na vašej časovej osi?“ máte zrejme vypnutú a preto kliknite vpravo na „Upraviť„:

Zmeňte nastavenie na „Zapnuté„. Odteraz ktokoľvek z vašich priateľov pridá menovku k príspevku, linku či fotografií, menovka s vašim menom sa nezobrazí skôr, než ju ručne schválite.

Takto zabezpečíte, aby žiadny odkaz na erotické video na Facebooku neobsahoval vašu menovku.

Záver

Ak vám niektorý z vašich priateľov zdieľa na nástenke odkazy na podivné videá, alebo vám ich posiela súkromnou správou, pošlite mu odkaz na tento článok.

Ponaučením pre vás by malo byť, že na odkazy s erotickými a podobnými videami sa jednoducho nekliká*.  A takisto ani na odkazy, o ktorých netušíte, kam vás zavedú.

* Ak neviete odolať pokušeniu otvoriť si podozrivý odkaz, urobte tak v súkromnom móde internetového prehliadača (napríklad v prehliadači Chrome stlačte kombináciu klávesov CTRL+SHIFT+N alebo v prehliadači Firefox sltačte CTRL+SHIFT+P), ale v tomto móde sa zároveň neprihlasujte do Facebook účtu.

Tipy pre vaše podnikanie raz týždenne na váš e-mail. Zadarmo:

Prečítajte si tiež...